Matbloggstoppen

söndag 11 november 2012

En helg fullt av firande...


I fredags var det den stora dagen för vår lilla tjej, hon fyllde 6 år!!!
Hipp Hipp Hurra!!! Så i fredags eftermiddag hade vi kalas här hemma för släkt och vänner!!
Hade bakat en tårta. Dottern valde att det skulle va choklad bottnar. Så varvade två saftiga chokladbottnar med två ljusa bottnar. 
Som fyllning använde jag dumlefluff och grädde med hallon varvat på bottnarna. 
Täckte tårtan med sugarpaste och gjorde små fjärilar som dekoration. 
Blev ganska bra, med tanke på att det var min första tårta som jag gjorde med sugarpaste. 
Så nu ska jag minsann få äran att göra tårtan till min systersons 1-års kalas;))) Inte illa det inte!!!
Idag gick även det efterlängtade barnkalaset av stapeln!!
Det blev dans med tjejerna, Rebecka och hennes kompis kom och lärde dem lite koreografi till
Eric Saades Popular... Det blev riktigt populärt;))) Så glass i stora lass!!!
Nu är vi alla ganska trötta med väldigt nöjda efter denna trevliga helg!!!
Här följer receptet på mina två varianter på tårtbottnar, samt dumlefluff som passar perfekt som fyllning.

Saftig chokladbotten
0,5 dl kakao
0,5 dl kokande vatten
225g smör 
2,75 dl socker
4 ägg
3,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
 Gör så här: 
Värm ugnen till 180 grader. 
Blanda kakaopulver med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa fluffigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver. 
Rör ner mjölblandningen i smeten. 
Häll smeten i en bröad form med löstagbar kant. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. 
Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp. 


Ljus luftig tårtbotten. 


5 ägg 
3dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 dl tsk bakpulver

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform. 
Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dem i smeten. 
Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen. 
Stjälp sedan upp den på galler och låt kallna. 


Dumlefluff. 
180 gram dumle
3 dl vispgrädde


Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka .

Dela dumlekolorna i mindre bitar, rör ner dem i grädden och rör om tills de smällt. 
 Häll upp i en skål och ställ in i kylen över natten. 
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff. 
Receptet räcker till ca 1-2 lager i en tårta:)))) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar