Matbloggstoppen

måndag 19 november 2012

Ledig måndag...

Har jobbat många dagar i sträck nu, så idag kändes det riktigt skönt att va lite ledig...
Rå kallt var det ute , så efter att lämnat dottern i skolan och gått en promenad med Ester så letade jag upp ett recept på matbröd jag blev riktigt sugen på att testa...
Åh, så gott det är med hembakat bröd!!Detta var riktigt saftigt och jag använde mig av fiberhavregryn för att få lite " grövre" bröd...


HAVREBRÖD
2 st 

6 dl vatten
0,5 dl olja
25 g jäst
5 dl fiberhavregryn ( går naturligtvis lika bra med vanliga havregryn)
ca 10 dl vetemjöl
1 msk salt
2 msk ljus sirap

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. 
Tillsätt olja och havregryn. 
Rör om ordentligt och låt blandningen stå i 5 min. 
Tillsätt vetemjölet och arbeta degen ordentligt smidig och slät. 
Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 minuter. 
Låt degen jäsa 1 timme om du använder varmt degspad eller i 2 timmar om du använder 
kallt degspad. ( Jag använde mig av kallt degspad). 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. 
Dela den i två delar och forma till två limpor. 
Lägg limporna i jäskorgar.
Låt jäsa ytterligare i 30 minuter. 
Stjälp upp bröden på en bakplåt och grädda i ca 45 minuter i 200 grader, eller tills innertemperatren är 98 grader. 
Låt bröden svalna på galler under en bakduk. 


P.s: Om du inte äger en jäskorg kan du lägga en mjölad handduk i en 1,5 -liters form och sen lägga i degen. d.s.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar