Matbloggstoppen

fredag 15 juni 2012

Krämig Risotto..

Så var det ju fredag igen och visst är det väl bara den bästa känslan??? Särskilt när man jobbat hela veckan låång och ska ha ledig helg... Bästa känslan ja..tills man inser att man ska jobba till fyra, sen hämta på dagis och så var det ju den där handlingen som man inte hunnit med tidigare i veckan och som mer eller mindre börjar bli akut. Så fundera ut något till middagen med...
Eftersom att vädret verkligen har strålat idag kände man verkligen för lite grillning och det var visst
till övriga familjens förtjusning med...tur;)))
Det blev marinerad fläskfilé med en krämig risotto och en sallad som innehöll lite av varje, ruccola. mango. färska champinjoner, soltorkade  tomater mm..
Jag är inte någon stor "fans" av potatis, visst kan man variera men man blir lätt trött på det.
Risotto är något jag gör emellanåt. och det finns ju en hel del olika sätt att göra den på...
Här kommer mitt sätt. Glöm inte att den ska vara riktigt krämig


Risotto ca 4 port. 
1 st gul lök
1 dl olivolja
4 dl Arborio ris
ca 2 dl torrt vitt vin
ca 1 1/2 liter varm grönsaks-eller hönsbuljong. 
2 1/2 dl parmesan ( eller annan väl lagrad ost gåt även bra)
salt och nymalen peppar. 

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk utan att den tar färg i rikligt med olivolja. 
Använd en tjockbottnad gryta. 
Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset är väl blandat med löken och känns torrt. 

Häll på vinet och låt det ånga bort helt. 
Tillsätt den varma buljongen, viktigt att den är varm så att inte kokningen avstannar. 
Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen. Börja med att hälla på ca 5-6 dl, 
så att riset täcks med ca 2cm buljong. 
Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl i taget. 
Sänk värmen något så risotton kokar lugnt och regelbundet. 
Totala koktiden beräknas till ca 17-20 min. 
Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner den färskrivna osten. Se till att Risotton är lös när osten tillsätts. Osten gör ju Risotton fastare...
Smaka av med salt och peppar. 






NJUUUUT!!!!!!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar